Rezervacija

O nas

Družina,
tradicija,
vrednote

Štelo je leto 1857, ko so v naši hiši že gostili ljudi in na kmetiji pridelovali in prodajali lastne pridelke. Furmani so imeli na okenski polici vsak svoj frakelj, ki so ga spili na poti na delo, ob hiši pa je stala »štacuna«, kjer imamo danes suhe proizvode.

Od takrat se je zvrstilo sedem generacij. Vsaka od njih je gostilni vdahnila svoj pečat in jo popeljala v korak s časom.

O nas
1857
O nas

Današnji generaciji je bila vzor stara mama Ivanka Petač iz gostilniške družine Kovač v Vikrčah ob vznožju Šmarne gore. S starim atom Jožem Petačem iz gostilniške družine Mihovec sta vzgojila hčerko Štefko, ki danes skrbi za računovodstvo gostilne, in sina Jerneja.

Jernej Petač je s soprogo Mihaelo vse do 2010 vodil gostilno, skrbel za tehnološki razvoj kmetije in bil eden prvih sommelierjev v Sloveniji.

Danes gostilno vodi njuna hči Mojca Trnovec, ki skrbi za kulinarično razvajanje, vse bolj pa ji družbo v kuhinji dela že hči Ela. Na vratih vas bo sprejel Mojčin mož Tomaž, ki vas bo z žlahtnim humorjem spravil v dobro voljo. V strežbi se mu pridružijo tudi sin Martin, Mojčina sestra Jerneja Duhovnik ter mamina sestra Marjeta. Kmetijo pa upravlja Mojčin brat Miha Petač s sinovi.

Zgodba
O nas
Citat

Biti del družine, z dolgoletno tradicijo, je dar in to znati sprejeti, prav tako.

Sestra Jerneja

O nas

Ansambel Mihovec

Mihovčevi in Jakob AljažAnsambel Mihovec

Oče Jernej Petač

Ustanovitelj ansambla
Mihovec

Oče Jernej je v sedemdesetih letih ustanovil hišni ansambel, ki je na deželo prinašal praznovanje in plese, sam pa je v njem igral harmoniko, pozavno in kitaro. Tako pri Mihovčevih še danes nikoli ne zmanjka pesmi in dobre volje.

Youtube

Mihovčevi in Jakob AljažMihovčevi in Jakob Aljaž

Jakob Aljaž

Slovenski rimokatoliški
duhovnik in skladatelj

Znani slovenski duhovnik, pisatelj in velik gornik je bil rojen v sosednji vasi Zavrh pod Šmarno goro. Jakob Aljaž je bil stari stric mame Ivanke, preko katere je prišel v hišo gostilne Mihovec. Naša prababica je dobila v spomin njegove citre, pesmarice, mašniško knjigo, lovorov venec od Planinske matice…

V naši Aljaževi sobi boste lahko našli fotografije iz njegovega življenja in spominke nanj, Mihovčevi pa vam bomo znali povedati tudi kakšno zgodbo o njem. Po Jakobu Aljažu pa naj bi dobili tudi glasbeni talent, tako da danes vsi kaj igramo ali pojemo.

Več

»Pri nas
pa kura
poje…«

Citat

…kar naj poje, pa dolg naj poje, sam, če bo lepo pela.

Stari ata Jože

Pri nas pa kura poje
Žlica
Pri nas pa kura poje

Ko je stara mama Ivanka prevzela vodilno vlogo v gostilni Mihovec, so Pirničani staremu atu Jožu podtikali, da pri Mihovčevih kura poje. »Kar naj poje, pa dolg naj poje, sam, če bo lepo pela,« je odgovarjal.

In tudi danes poje Mojca Trnovec.

Danes F&B managerka in sommelierka 3 stopnje, direktorica in glavna kuharica. Razpeta med družino, gostilno, kmetijo in različnimi projekti. Prva ženska s priznanjem Obrtnica leta 2018 in »Chefinja tradicije 2021« po po izboru svetovnega kuharskega vodnika Gault&Millau.

A kljub temu so ji najljubši moka, gnetenje in skorja dobrega kruha. Željo po delu z otroci zapolnjuje s kuharskimi delavnicami za otroke pri Mihovčevih in sodelovanjem kot kuharska sodnica v televizijski oddaji Mali šef Slovenije.

Zgodba
Pri nas pa kura poje
Citat

Kuharski poklic mi je bil položen v zibelko. Že od malih nog me je vleklo k loncem. Otroški prijatelji so bili telički, igrače pa grablje, metla ali kuhalnica.

Chefinja Mojca

Pri nas pa kura poje
Pri nas pa kura poje
Pri nas pa kura poje
Pri nas pa kura poje

Martin
in Ela

veter nove generacije

V gostilni se že pojavlja svež veter: sin Martin, ki mu ob končani gostinski in hotelirski šoli v Gradcu, sede tudi harmonika in tuji jeziki ter hči Ela, ki se kljub šolanju redno podi med lonci in gosti ter nabira znanje naše mame Mojce.

Martin in Ela - veter nove generacije
Citat

Včasih nas kakšen gost vpraša, če moramo spet delati. Ta ‘morati’ pri nas ne obstaja. To preprosto radi delamo.

Hči Ela

Veter nove generacije

NAŠI LOKALNI DOBAVITELJIKmetija Kovač, Vikrče

Kmetija Kovač, Vikrče

Domačija naše stare mame Ivanke. Odkupujemo domače goveje meso.

Kmetija Zaverl oz. Pr’Šubl, Medno

Kmetija Zaverl oz. Pr’Šubl, Medno

Odkupujemo domača jajca in meljemo naše žito.

Domačija Pr’Andrej, Gregor Bizant, Žlebe pri Medvodah

Domačija Pr’Andrej, Gregor Bizant, Žlebe pri Medvodah

Skupaj pridelujemo naravne sokove.

Kmetija Mis, Zavrh pod Šmarno goro

Kmetija Mis, Zavrh pod Šmarno goro

Odkupujemo mlečne izdelke.

Naslednji dobavitelj
Prejšnji dobavitelj

Odgovorni do
lokalnega
okolja

Odgovorni do lokalnega okolja
Žlica
Odgovorni do lokalnega okolja

Pirniče ali »Telečje« - Ime Pirniče izhaja iz trave pirnice, ki je plevel a hrati tudi zdravilna rastlina. A Pirničam vaščani rečejo tudi Telečje.

»Pred mnogo desetletji je k neki hiši v Pirničah prišel berač prosit za prenočišče. Spat so ga dali v izbo. Sezul si je škornje in v miru zadremal. Ponoči je krava skotila telička, in ker je bilo mrzlo, so žival dali v izbo. Ko se je berač zjutraj zbudil in videl telička, se je tako ustrašil, da jo je brez škornjev ucvrl čez drn in strn. Potem so še dolgo pripovedovali naokoli, da je tele požrlo berača, Pirniče pa so postale Telečje.«

Naša kmetija, Gostilna Mihovec in družina smo bili vedno vpeti v lokalno družbeno okolje, od kmetijske zadruge, krajevne skupnosti, gasilskega društva do občinskega sveta, pirniškega turističnega društva in župnije. In ko je potrebno, zavihamo rokave z dobrodelnostjo.

Odgovorni do lokalnega okolja
Citat

Mihovčevi imamo radi naše kraje in tukajšnje ljudi. Zato smo na različne načine vpeti v lokalno okolje.

Brat Miha

Odgovorni do lokalnega okolja

PODARITE
DARILNI BON

Podarite svojim bližnjim kulinarično doživetje in svoj čas – to povezuje in osrečuje.

Naročite

Sodelujemo pri različnih projektih